Via analyse en advies naar betere B2B websites

Zoveel belangstelling heeft je B2B website

Geschreven door Ruud Huijts op .
Je business-to-business website dient online verkeer te genereren. Statistiek is een probaat middel om hierover kennis en inzicht te verwerven. Start simpel is mijn advies aan middelgrote en kleine bedrijven.

Verkeer als maatstaf van belangstelling voor je B2B website

Je doet zaken met andere bedrijven. Je nieuwe website is gepubliceerd, of je bestaande website is opgeknapt, of je huidige website draait al enige tijd. Weet je, of je website voldoende belangstelling trekt? Zo ja, weet je dit heel zeker? Zo nee, dan neem je een (onnodig) risico met je business-to-business (b2b) digitale marketing, want je weet onvoldoende wat je website online doet.

Statistieken over je website (laten) verzamelen is een goede aanpak. Het levert inzicht in het verkeer van bezoekers van je website. Zo kun je ook de ontwikkeling van je website beter sturen. MKB-ondernemingen, startende bedrijven, zelfstandigen, etc. in de b2b-markt zijn gebaat met deze gedegen werkwijze.

Statistieken voor primair inzicht over je B2B website

Trekt mijn website voldoende belangstelling? Dit is een primaire vraag in b2b online marketing. Gangbare basale statistische analyses van het websiteverkeer kun je ook vaak toepassen in b2b.  Interpreteer de uitkomsten wel met b2b-aspecten in je achterhoofd.

Volgens mij geven de antwoorden op slechts vier vragen voldoende inzicht in hoeveel belangstelling je b2b-website heeft. Andere statistieken zijn voor later, als er voldoende verkeer geconstateerd is en/of andere  informatiebehoefte is. Dit zijn de vragen om met statistische middelen (“analytics”) te beantwoorden:

 1. Is mijn website bekend bij zoekmachines?
 2. Hoeveel bezoeken zijn er recent (per dag, week of maand) op mijn website geweest?
 3. Welke pagina's zijn er in die periode bezocht?
 4. Via welke kanalen zijn de bezoekers op mijn website gekomen? In meer detail:
  • via welke sociale netwerken,
  • via welke websites,
  • via welke zoekmachines?
Statistiek over website verkeer (voorbeeld van SAMENZICHT Consultancy)

Met analyse meer profijt van je B2B website

Met de genoemde statistieken steek je als het ware een thermometer in je b2b-website en controleer je, of die “koorts” heeft:  

 1. Is je website niet of weinig bekend bij Google, dan kunnen heel veel mensen je website niet vinden. Deze mensen gebruiken namelijk het zoekvak van Google en niet de adresbalk van hun webbrowser.
 2. Het aantal bezoeken staat voor populariteit van je b2b-website. Of dit aantal voldoende is, volgt niet uit de statistiek, maar vraagt eigen beoordeling. Weinig verkeer stelt meestal niet gerust.
 3. Wordt je homepage niet het meest bezocht, dan is dit opmerkelijk. Iets maakt (andere) pagina’s meer of minder populair.
 4. Bezoekers komen via verschillende routes op je website. Zij die het adres van je website weten, komen vaak “direct” binnen. Bezoek via sociale media of andere websites wijst op links naar je website op die plekken (bijv. LinkedIn).

Tips

 1. Roep externe deskundige hulp in, als de aanbevolen statistische analyses te veel van je onderneming vragen en je meer verkeer wilt genereren. Ieder zijn vak!
 2. De statistische analyses van SAMENZICHT Consultancy zijn gegarandeerd privacy vriendelijk voor de bezoekers van je website. Wel zo'n prettig gevoel!

Eerdere blogs

Nominatie Privacy Awards 2021 hoogst haalbare voor 4MedBox

Tijdens de Nationale Privacy Conferentie zijn de Nederlandse Privacy Awards 2021 uitgereikt. Voor de inschrijving van 4MedBox bv was nominatie in de finale eindstrijd het hoogst haalbare.
07 februari 2021

Videopitch van 4MedBox op Nationale Privacy Conferentie

Video van 4MedBox als pitch bij de nominatie voor de Privacy Awards 2021 op de Nationale Privacy Conferentie op 28 januari 2021.
07 februari 2021

Nominatie Privacy Awards 2021 voor inzending 4MedBox

Er is en groot aantal inzenders voor de Nederlandse Privacy Awards 2021. 4MedBox bv is met haar inzending over het 4LifeSupport-systeem door de jury verkozen tot één van de negen genomineerden.
07 februari 2021